logo logotherapy for kids

Διαχείριση Θυμού

Κατερίνα Οικονόμου • 31 Οκτωβρίου 2024

Οι παιδικές εκρήξεις θυμού, γνωστές και ως "tantrums," είναι συχνά και αναπόφευκτο μέρος της ανάπτυξης των παιδιών, ειδικά στις ηλικίες 1-4 ετών. Αυτές οι συναισθηματικές εκρήξεις μπορεί να περιλαμβάνουν κλάματα, ουρλιαχτά, χτυπήματα, και άλλες μορφές έντονης συμπεριφοράς.



Αιτίες των Tantrums


  • Δυσκολία την ομιλία και το λόγο
    Τα μικρά παιδιά δεν έχουν ακόμα αναπτύξει πλήρως τη λεκτική ικανότητα να εκφράσουν τα συναισθήματα ή τις ανάγκες τους, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε απογοήτευση και θυμό.
  • Ανάγκη για αυτονομία
    Τα παιδιά θέλουν να κάνουν πράγματα μόνα τους, αλλά συχνά δεν έχουν τις δεξιότητες για να το κάνουν. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αναστάτωση όταν τα πράγματα δεν πάνε όπως τα περιμένουν.
  • Κόπωση, πείνα ή υπερβολική διέγερση
    Αυτές οι φυσιολογικές καταστάσεις μπορούν να αυξήσουν την πιθανότητα έκρηξης θυμού, καθώς το παιδί δεν είναι σε θέση να τις διαχειριστεί εύκολα.
  • Προβλήματα επικοινωνίας
    Όταν ένα παιδί δεν μπορεί να γίνει κατανοητό από τους γονείς του, μπορεί να αντιδράσει με ένα ξέσπασμα.



Διαχείριση των Tantrums


  1. Μείνετε ήρεμοι: Η ψυχραιμία του γονέα βοηθά στη μείωση της έντασης της κατάστασης. Αν ο γονέας εκνευριστεί, η κατάσταση μπορεί να επιδεινωθεί.
  2. Αγνόηση της συμπεριφοράς: Σε κάποιες περιπτώσεις, είναι καλύτερο να αγνοήσετε το ξέσπασμα, ιδιαίτερα αν είναι ένα μέσο για να τραβήξει την προσοχή.
  3. Αποφυγή προβληματικών καταστάσεων: Προσπαθήστε να προβλέψετε καταστάσεις που μπορεί να οδηγήσουν σε ξέσπασμα και να τις αποφύγετε. (Για παράδειγμα, να έχετε σνακ μαζί σας όταν είστε έξω για να αποφύγετε τα tantrum λόγω πείνας).
  4. Προσφέρετε επιλογές: Δώστε στο παιδί σας επιλογές για να νιώσει πως έχει κάποιον έλεγχο. Για παράδειγμα, μπορείτε να ρωτήσετε "Θέλεις το κόκκινο ή το μπλε ποτήρι;"
  5. Αγκαλιά και παρηγοριά: Κάποιες φορές, το παιδί απλώς χρειάζεται μια αγκαλιά και λίγη παρηγοριά για να ηρεμήσει.
  6. Εκπαίδευση συναισθηματικής διαχείρισης: Διδάξτε το παιδί σας να αναγνωρίζει και να εκφράζει τα συναισθήματά του με λόγια, κάτι που θα μειώσει τις πιθανότητες έκρηξης.



Τα tantrums είναι φυσιολογικά, αλλά με την κατάλληλη διαχείριση, μπορούν να μειωθούν σε συχνότητα και ένταση. Είναι σημαντικό για τους γονείς να παραμείνουν υπομονετικοί και να βοηθήσουν το παιδί να αναπτύξει καλύτερους τρόπους διαχείρισης των συναισθημάτων του. Αν ωστόσο επιμείνουν για μεγάλο χρονικό διάστημα, καλό θα ήταν να συμβουλευτείτε κάποιον επαγγελματία ψυχολόγο.

Από Κατερίνα Οικονόμου 20 Φεβρουαρίου 2025
Όταν ένα παιδί δυσκολεύεται να κάνει φίλους, ένας ψυχολόγος μπορεί να παρέχει πολύτιμη υποστήριξη, εντοπίζοντας τις αιτίες των δυσκολιών του παιδιού και βοηθώντας το να αναπτύξει δεξιότητες για την κοινωνική του ζωή.
άγιος βασίλης με παιδί
Από Κατερίνα Οικονόμου 24 Δεκεμβρίου 2024
Η απάντηση στο ερώτημα αν υπάρχει ο Άγιος Βασίλης μπορεί να είναι μια ευκαιρία για τους γονείς να ενισχύσουν τη μαγεία των Χριστουγέννων αλλά και να μιλήσουν για τις αξίες της γενναιοδωρίας, της αγάπης και της φαντασίας.
χριστουγεννιάτικες γιορτές και επίδραση στα παιδιά με αυτισμό
Από Κατερίνα Οικονόμου 23 Δεκεμβρίου 2024
Οι χριστουγεννιάτικες γιορτές μπορούν να επηρεάσουν τα παιδιά με αυτισμό με διάφορους τρόπους, καθώς αυτές οι γιορτές χαρακτηρίζονται από αλλαγές στη ρουτίνα, αισθητηριακές προκλήσεις και κοινωνικές αλληλεπιδράσεις
A group of children are squatting on the floor in a row.
Από Κατερίνα Οικονόμου 31 Οκτωβρίου 2024
Τα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες (όπως δυσλεξία, δυσαριθμησία, δυσγραφία, κ.λπ.) συχνά αντιμετωπίζουν ψυχολογικές επιπτώσεις που μπορούν να επηρεάσουν την αυτοεκτίμηση, την κοινωνική τους ανάπτυξη και τη συναισθηματική τους κατάσταση.
A young boy is peeking out of a cardboard box.
Από Κατερίνα Οικονόμου 29 Οκτωβρίου 2024
Ο σχολικός εκφοβισμός (ή bullying) είναι ένα σοβαρό φαινόμενο που επηρεάζει πολλά παιδιά σε όλο τον κόσμο και έχει αρνητικές επιπτώσεις στην ψυχική υγεία, την κοινωνική ανάπτυξη και την ακαδημαϊκή τους απόδοση. Ο σχολικός εκφοβισμός αναφέρεται σε επαναλαμβανόμενη, σκόπιμη βίαιη συμπεριφορά ή παρενόχληση από έναν ή περισσότερους μαθητές προς έναν άλλο, με σκοπό την πρόκληση φόβου, στενοχώριας ή ταπείνωσης.
little-boy-playing-inside-a-moving-box-on-a-moving
Από Κατερίνα Οικονόμου 27 Σεπτεμβρίου 2023
Τα παιδιά με ΔΕΠΥ είναι πολύ ταλαντούχα και χαρισματικά. Είναι γεμάτα δημιουργικότητα, αυθορμητισμό και κέφι! Μπορούν να γίνουν η λύση και όχι το πρόβλημα κατά τη διάρκεια της εκπαιδευτικής διαδικασίας.
naughty-little-boy-sticking-his-tongue-out
Από Κατερίνα Οικονόμου 27 Σεπτεμβρίου 2023
Το άρθρο παρέχει συμβουλές για τους γονείς που αντιμετωπίζουν προκλητική συμπεριφορά από τα παιδιά τους. Εξετάζει τους τρόπους επιβολής όριων, συμπεριλαμβανομένης της συνομιλίας, της σαφούς επιβολής κανόνων, και της χρήσης θετικής ενίσχυσης. Επισημαίνει τη σημασία της κατανόησης των αναγκών του παιδιού και της συνεργασίας με αυτό για τον καθορισμό των κανόνων. Τέλος, υπογραμμίζει τη σημασία της υποστήριξης και της διαδικασίας επίκτησης αυτογνωσίας από το παιδί.
youve-been-naughty-and-this-is-your-punishment
Από Κατερίνα Οικονόμου 27 Σεπτεμβρίου 2023
Το άρθρο αναφέρεται στην επιλογή μεταξύ της τιμωρίας και της θετικής ενίσχυσης στη διαχείριση της συμπεριφοράς των παιδιών. Εξετάζει τα πλεονεκτήματα και τις κατάλληλες στιγμές για τη χρήση καθεμίας από αυτές τις προσεγγίσεις, προσφέροντας συμβουλές για την επιλογή μεταξύ τους. Επισημαίνει τη σημασία της συνέπειας και της δικαιοσύνης στην εφαρμογή οποιασδήποτε προσέγγισης και προειδοποιεί για την επίπτωση στην συναισθηματική και ψυχολογική κατάσταση του παιδιού.
Share by: